fbpx

ЛЮБИТЕЛ-СОМЕЛИЕР

Интензивен курс, подходящ за начинаещи винолюбители

Сомелиер е професия, която изисква сериозна професионална подготовка, последвана от години усилен труд, преди човек да може гордо да се нарече сомелиер. Но, както всяко начало, така и професионалният път на сомелиера има начало, обикновено провокирано от любопитство.

Точно това е идеята на този любителски 4 седмичен интензивен курс, с който ще получите знания и умения, които ще ви отворят вратата на сомелиерство, като ви научат да гледате на виното така, както гледат на него професионалните сомелиери.

Изучаваният материал обхваща всички популярни винени региони в света, с акцент върху най-важните сортовете грозде и характерната стилистика на вината произвеждани от тях.

Всяко едно от 66-те вина включени в учебната дегустация, включително пенливи и десертни, е специално подбрано, с цел да бъде възможно най-характерно и типично за региона от който е.

За всеки регион се обръща внимание по отношение на: история на винарството; лозарство - климат, почви, сортове грозде, винификация; уникални енологични практики; забележителни производители и реколти; съчетаване на вино с храна.

Обучителна програма

Съдържание на курса: 20 модула, включващи лекция-дегустация

Учебна група: максимум 12 човека

Време на занятията: събота от 10.30-17.30

Форма на занятията: Лекция-дегустация

Брой вина включени в дегустационната част – 66 вина

Модули

  • Какво е вино. История на виното. Фактори определящи качеството на виното. Понятия и термини. Грозде-структура, състав, цикъл на живот. Основи на производството на бяло, червено и вино розе. 

  • Основни характеристики на най-популярните сортове бели вина. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в региона. Основни сортове грозде. Класификация на вината. Практическа дегустация.

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • Уиски, Коняк, Текила, Водка, Джин. Технология на производство, региони и класификация. Водещи производители. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • Техники на производство. Основни сортове грозде. Шампанско, Кава, Просеко, Креман. Практическа дегустация

  •  Основи на дегустиране на вино. Базови понятия при дегустационния анализ. Основни характеристики на най-популярните сортове червени вина. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в региона. Особенности на винопроизводството. Основни сортове грозде. Класификация на вината. Практическа дегустация.

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация.

  • Видове десертни вина. Начин на производство. Класификация. Основни сортове грозде. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • България, Гърция, Македония, Турция. История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • Задължения на сомелиера. Техники на сервиране, протокол, подредба на маса. Декантиране. Винени аксесоари.

  • Изпит в две части - Теория и Дегустация.
    Теоретична част - състои се от тест, който включва 50 въпроса.
    Дегустационна част – състои се от сляпа дегустация на бяло и червено вино.

Въпроси

Защо да уча в Wine School Sommelier.BG

Ние знаем, че има и други организатори на винени обучения и курсове, но смятаме, че нашето се отличава с професионалния подход и безкомпромисната селекция на вина. Ние работим с всички вносители на вино в България и заплащаме вината, които включваме в курсовете и майсторките класове, а не ги получаваме безплатно.

Как да се регистрирам и платя за курс?

Моля, следвайте процеса на регистрация в сайта, за да се запишете за курс. Всеки курс се заплаща предварително по банков път или с карта през системата на epay. Не се приемат плащания в брой.

Какво е включено в цената на курса?

В цената на курса влизат обучителни материали, присъствен сертификат, дегустационно количество вино, включено в дегустационната част. Цената е с включен ДДС

Колко вина се дегустират на ден?

Броят на вината, дегустирани за един ден, зависи от модулите на този ден. Обикновено за един ден се дегустират около 20 вина, разделени в 4 модула.

Нужно ли е да имам опит като сомелиер, за да се включа в курсовете?

Не, не е нужен опит като сомелиер. Курсовете за насочени към любители на виното.

Колко са големи групите с участници в курса?

Максималният брой участници в курс е 12 човека.

Заяви участие

Запиши ме
420 лв.

Записването за курса става след заплащане на пълната такса по банков път.

Пишете ни на info@sommelier.bg, за да ви изпратим данни за банкова сметка.

Партньори

Лектори

Георги Михов

Сомелиер и винен критик, Георги Михов е създател на електронната медия Sommelier.BG, един от уважаваните източници на актуална информация за вина и напитки, както и на независимият, професионален винен рейтинг на българските вина.

Георги е работил като сомелиер в елитни хотели в Европа, Близкия Изток, Китай.Учил е в Court of Master Sommeliers и Wines and Spirits Educational Trust, през 2011 година става Сомелиер на България 2011. Правил е вино под своята марка Someno, внасял е вина и е консултирал ресторанти и хотели.

Георги има и богат опит като международен винен съдия. Член е на журито на редица международни винени конкурси, сред които Mundus Vini, Decanter, Berliner Wein Trophy, Mondial des Pinots.

Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за подобряване на неговата ефективност. Продължавайки използването му, Вие се съгласявате с нашата "Политика за бисквитките "
Приемам всички бисквитки