arrow
arrow

Новини Детайли


Мерло - всичко, което трябва да знаеш

Мерло (Merlot) е винен сорт грозде с произход Франция. Добил популярност с червените вина от Бордо, сортът Мерло е втория най-разпространен винен сорт грозде след Каберне Совиньон.

Дълго време не е било ясно какъв е произходът на Мерло, но генетични изследвания през последните 20 години доказват, че Каберне Фран и световно неизвестният и рядък винен сорт Мадлен Ноар де Шарент (Magdeleine Noire des Charentes) са дали началото на сорта.

Световните насаждения с Мерло към 2017-та година са 266 000 хектара, от които 110 000 са във Франция, 24 000 в Италия, 21 000 в САЩ, 12 000 в Чили.

В България насажденията със сорт Мерло са 10 600 хектара, което го прави най-разпространения сорт грозде в страната. 

Червените вина от Мерло могат да бъдат доста различни, според това от коя държава идват, но обикновено са с не много високи танини и аромати на сливи, вишни, червени горски плодове. Поради доброто съчетаване на сорта с дървесина, много често срещаме червено вино Мерло отлежавало в бъчви, което добавя към палитрата от аромати какао, тютюн и кедър.

В България сортът Мерло е разпространен в почти цялата страна. Като стил червените вина от Мерло варират от мощни, богати вина с висок алкохол и изразени конфитюрени аромати, какао и ванилия, през елегантни, стегнати вина с аромати на слива, вишна, шоколад и тютюн, до ежедневни вина с аромати на ванилия и червени костилкови плодове.

Във Франция сортът Мерло е най-популярен в Померол и Сейнт Емилион. Червените вината се характеризират с аромати на слива, графит, тютюн; обикновено имат средно тяло, не висок алкохол и меки танини.

В Италия Мерло е популярен винен сорт в Тоскана, Фриули и Алто Адидже. Червено вино Мерло е един от хитовете на супер-тосканските вина. Вината се характеризират с мощна структура, аромати на зрели червени костилкови плодове, ванилия, табак, шоколад; могат да отлежават много години, без да изгубят елегантност и финес.

Напа е американската Мека на сорта Мерло в САЩ. Макар и загубил малко популярност след филма Sideways, Мерло е втория най-разпространен винен сорт грозде в САЩ. Мерло от Калифорния се отличават с мощна структура, силни танини, по-висок алкохол, конфи аромати на зрели костилкови плодове, шоколад, кедър, ванилия.

Червени вина от Мерло, добили световна популярност, са Petrus от Франция, Masseto от Италия, Duckhorn Merlot Three Palms Vineyards от Напа, САЩ.

Подходящи храни за вина от сорта Мерло са ястия с телешко, дивеч, свинско и агнешко.

Ако вярвате като нас, че винената култура в България трябва да се развива и харесвате тази статия, можете да ни помогнете, като я споделите!#споделинататък

Избрано от винен рейтинг