arrow
arrow

Новини Детайли


Франция очаква 25% повече вино

Понеделник, 27 Август 2018

С 25% повече вино се очаква да произведе Франция, съобщава Франс Прес.

Според  прогнозите на статистическата служба на френското министерство на земеделието, общото производство на вино за година ще достигне 46,1 милиона хектолитра. От индустриалната агенция FranceAgriMer са по-предпазливи и прогнозират производство от 44,5 милиона хектолитра.

Тази година най-висок добив се отчита в Шампан и Бургундия, а Лангедок-Русийон, Корсика и югоизточните региони са без увеличение в добива.

Най-голям проблем за лозарите е създавал вид плесен, позната като бяло гниене, вследствие на силните дъждове и бури през май и юни. Последвалата гореща вълна е забавила прогреса на плесента и е довела до високите добиви в Бургундия и Шампан, както и в Елзас и Божоле.

От Шампан се готвят за 39% увеличение на продукцията, според сдружението на производителите на шампанско Comite Champagne , които официално започнаха гроздобера миналия понеделник, 2 седмици по-рано от обикновеното.

Прогнозите са за “много добра” реколта в цяла Франция.

Към днешна дата все още не е постъпвала информация или съобщения за гроздобер 2018 в България от страна на национални агенции и сдружения. 

 

Избрано от винен рейтинг