fbpx

25 Български вина за Коледа

Средата на декември е периода, в който започва предколедната треска за търсене на подаръци, новогодишни резервации, фирмени банкети и още куп неща. Това е и периода, когато започваме да си правим равносметка за изминалата година. Този декември обаче, за разлика от предишните и надявам се от предстоящите, е различен, както е различна и 2020-та. Равносметката за много се обяснява накратко със задрасканата 2020 година на корицата на списание Time.

Ковид-19 промени както света, така и България. Промяната, видима най-вече в икономически аспект, има и социален, и психологически аспект, които макар че остават малко настрани, имат огромно влияние върху бъдещето ни и в частност върху виното. „Новото нормално“, както някои наричат сегашната действителност, премахна директната връзка между винолюбител и вино. Дегустации, изложения, събития, представяне на вина са минимализирани до там, че можем да кажем, че няма. И точно в тази ситуация, въпреки принципно задрасканата и за Sommelier.BG 2020-та година, интересът от страна на винолюбители и консуматори на вино към нашия Винен рейтинг се повиши драстично. Признавам, че съм приятно изненадан, когато напълно непознати (с познатите отдавна я играем тази игра) ми пишат с въпроси за вина и техните точки. Точно това ме мотивира да продължавам да развивам Винения рейтинг и да публикувам две винени селекции.

Преди месец пуснахме селекцията „20 Български вина под 20лв.“ с уговорката, че ще следва селекцията „25 Български вина за Коледа“, която макар и с малко закъснение вече е готова.

25 Български вина за Коледа“ е селектирана на базата на всичките 348 вина, които избите са изпратили до Sommelier.BG през 2020 година. Вината от селекцията са показали характер, стил, сортова характерност и добър баланс между качество и цена, Подредбата е според получените точки и според цената, като е спазван принципа една изба да е представена с едно вино от категория и вината да са налични на пазара. Това ще обясни защо вина с високи точки като Енира Сира 2016 Беса Вали (93т), Денеб Каберне Фран 2017 Ейнджълс Естейт (93т)Тамянка 2019 Басареа и други разбира се, не са включени в селекцията. A за да сме полезни на тези, на които тепърва им предстои Коледен винен шопинг, към всяко вино има цена и линк към онлайн магазини, които предлагат изгодна покупка.

Тук е момента да благодаря на избите, които изпращаха вина през изминаващата 2020 година. Ще си позволя да благодаря и от името на хората, които се доверяват на професионалния винен рейтинг на Sommelier.BG, който макар и скромно допринася за развитието на популярността на българското вино, отличавайки със своя стикер качествата на българските вина.

 25 Български вина за Коледа

Енира Гранд Кюве 2016 Беса Вали

Купи от Аполо Уайн на цена от 60 лв

Развит, комплексен и елегантен нос, богат на боровинки, сладка пикантност, черен шоколад, нотки на мента и кедър. Мощно тяло с отличен баланс и млади, но полирани танини. Вкусът разкрива плодова хармония с касис, вишни, печени червени плодове, графит. Финалът оставя усещане за кедър и сладка пикантност. Гранд Кюве е купаж от Мерло, Сира, Каберне Совиньон и Пти Вердо. 


Денеб Сира 2017 Ейнджълс Естейт

Купи от Касавино на цена 43 лв.

Комплексен и елегантен нос с боровинки, касис, черна черница, тютюн, графит и нотки на млян черен пипер. Плътно, стегнато тяло с мощни и полирани танини. Боровинки, къпини и касис превземат вкуса и остават там дълго, оставяйки усещане за черен шоколад.



СВ Сира и Марселан 2018 Изба Рокс

Купи от Винориум на цена 42 лв.

Комплексен нос с боровинки, печени червени костилкови плодове, какао и тютюн. Средно тяло с много добър баланс и кадифени танини. Във вкуса виното разкрива експлозивна хармония от касис, захаросани череши и боровинки. Финалът е сочен и оставя усещане за зряла сочна череша. Вино, което може гордо да носи името на създателя си.


Сингъл Винярд Каберне Совиньон и Мерло 2018 Ува Нестум

Цена 28 лв.

Богат нос с аромати на печени сини сливи, боровинки, кедър и нотки на дим. Средно тяло с много добра хармония, кадифени танини и добре интегриран дъб. Вкусът разкрива сини сливи, боровинки и какао. Много дълъг сочно-сладък финал. Бленд от Каберне Совиньон и Мерло. 


6ix Шардоне 2016 Шато Копса

Купи от Темпус Вини на цена 29 лв.

Комплексен нос с аромати на цитруси, екзотични плодове и масло. Плътно, заоблено и много добре балансирано тяло. Богат и пълен вкус с усещане за цитруси, жълта ябълка и запечено масло. Дълъг, сочен финал с печен бадем.


Винярд Селекшън Тенево 2016 Вила Ямбол

Цена 30 лв.

Комплексен, развит нос с боровинки, какао, мента и сладка подправка. Средно тяло с много добър баланс и загладени танини. Вкусът разкрива боровинки, касис и какао. Финалът е богат и дълъг с усещане за касис и сладка папрат. Купаж от Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо.


Сепаж Мерло и Сира 2016 Братанов

Цена 35 лв

Развит, пикантен нос с аромати на вишна, касис, черен шоколад и повей на млян черен пипер.  Средно тяло с много добър баланс, полирани танини и вкус с вишни, касис, боровинки и пикантен финал.


Гранд Резерва Каберне Совиньон 2015 Ялово

Купи от Дринкстор на цена 50 лв

Затворен нос, който след няколко минути в чашата разкрива комплексни аромати на печени сливи, касис, какао и тютюн. Средно тяло с отличен баланс и мощни, но загладени танини. Вкусът е богат на зрели вишни, печени сливи и какао. Дълъг и сочен плодов финал.


Енира Гранд Кюве Розе 2019 Беса Вали

Купи от Аполо Уайн на цена 19 лв.

Фин и елегантен нос с аромати на жълта праскова, сладък бонбон и една идея боровинка. Леко, нежно и ефирно тяло с отличен баланс и вкус с ягоди, боровинки и нотки на жълт костилков плод. Дълъг финал, който оставя усещане за сочност. Бленд Мерло, Сира, Пти Вердо и Каберне Совиньон.


Мараш Малбек, Каберне Совиньон, Сира, Каберне Фран, Мерло 2012

Купи от Дринкстор на цена 22 лв.

Развит, комплексен нос с аромати на печени сливи, кедър и тютюн. Средно тяло, развито, с мощни, но загладени танини и с добра структура. Вкусът е комплексен и богат на касис, сладко от боровинки и черен шоколад. Отличен пример за отлежало вино.


8TH Каберне Совиньон и Мерло 2017 Шато Копса

Купи от Дринкстор на цена 25 лв.

Интензивен, развит нос с касис, сливи, нотки на мента, какао и тютюн. Мощно тяло с много добър баланс и кадифени танини. Вкусът е богат на касис, дребни червени плодове и нотки на какао на финала. 



Блек Шадоу 2017 Фоур Френдс

Купи от Дринкстор на цена 29 лв.

Комплексен и наситен нос с аромати на сини сливи, месо, графит, тютюн и дим. Плътно тяло с мощни и загладени танини. Вкусът е богат на вишни, касис, сливи и боровинки.  Бленд от Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира.



Салинас Ризлинг и Траминер 2019 Салла Естейт

Купи от Дринкстор на цена 14 лв.

Интензивен нос, доминиран от аромат на рози. Средно тяло с много добър баланс, хармонична свежест и вкус с рози и нотки на бяла праскова. Купаж от Ризлинг и Траминер.


Уайт Стори Врачански Мискет 2019 Старо Оряхово

Купи от Хубавовино на цена 16 лв.

Комплексен и интригуващ нос с аромати на личи, праскови, кайсии и горски цветя. Леко, много добре балансирано тяло с богат вкус с цветя, личи и зрели жълти костилкови плодове.


Аплауз Шардоне Сур Ли 2018 Вила Мелник

Купи от Дринкстор на цена 17 лв.

Богат и комплексен нос с екзотични плодове, печен лимонов сладкиш и домашен хляб. Средно тяло с изразена свежест и вкус с жълта праскова и екзотични плодове. Финалът оставя усещане за печена ядка.


Жаме Вю Сира и Вионие 2016 Братя Минкови

Цена 18 лв.

Богат, плодов нос с аромати на касис, череши, какао и нотки на тютюн. Средно тяло с полирани танини и вкус с касис, череши и боровинки.


3Бленд Розе 2019 Братанов

Купи от Вида Уайн енд Спиритс на цена 19 лв.

Комплексен и многопластов нос с аромати на червена праскова, малини и нотки на цитруси. Средно тяло с добър баланс и вкус с червена неузряла праскова и малина, която остава дълго във вкуса. Купаж от Мавруд, Рубин и Гъмза. 


Шардоне Златни Ръце 2018

Купи от Дринкстор на цена 22 лв.

Комплексен нос с аромати на запечена ядка, цитруси, круша и печена курабийка. Средно тяло с хармонична свежест и заоблен вкус, богат на масло, дюля и круша. Финалът е сочен и оставя усещане за лимонов тарт. Шардоне с потенциал, което ще разкрие истинския си потенциал след около година.


Блан де Блан Мидалидаре

Купи от Аполо Уайн на цена 25 лв.

Развит нос с аромати на зряла жълта ябълка и коричка на кроасан. Средно тяло с нежен мус, хармонична свежест и вкус със зелена зряла ябълка, брьош и нотки на цитрус. 100% Шардоне.


Стелиън Совиньон Блан 2019 Ейнджълс Естейт

Купи от Темпус Вини на цена 20 лв.

Фин нос с аромати на грейпфрут и цариградско грозде. Средно тяло с много добър баланс, хармонична свежест и вкус с грейпфрут и нотки на зелена аспержа. Дълъг минерален финал. Фин и елегантен Совиньон.


Каберне Совиньон 2017 Виа Антика

Купи от Дринкстор на цена 25 лв.

Интензивен нос, богат на касис, ликорис, черен шоколад и тютюн. Средно тяло, загладени танини и вкус богат на касис и къпини. Финалът е плодов с усещане за сладка пикантност.


Аплауз Премиум Резерва Сира 2015 Вила Мелник

Купи от Темпус Вини на цена 26 лв.

Комплексен и развит нос с печени сливи, сладко от червени горски плодове,  какао и тютюн. Плътно тяло с полирани танини и хармоничен вкус с конфи нотки, вишни и какао.


Евмолпия Розе 2019 Царев Брод

Купи от Сийиайнс на цена 18 лв.

Плодова бомба с аромати на малини и касис. Леко, ефирно тяло със закачлива горчивина и хармоничен вкус богат на малини и касис. Финалът е изключително дълъг с усещане за плодова свежест. С наситения си червен цвят и плодовата сладост, това нефилтрирано розе се различава изключително много от популярните розе а-ла Прованс.


Зеринтия Каберне Фран 2019 Хараламбиеви

Купи от Дринкстор на цена 12 лв.

Интензивен, почти експлозивен нос с аромати на червена и зелена чушка, обвити в нотки на тютюн. Средно тяло с много добър баланс, мощни, но все още млади танини и вкус доминиран от зелени и червени чушки.


Генезис Пино Гриджо 2019 Глушник

Цена 16 лв.

Интензивен нос с аромати на цитрус и круша. Средно стегнато тяло с добър баланс и вкус с цитруси и жълт костилков плод.


Предполагам, че до края на годината Sommelier.BG ще излезе с още един материал, но ако случайно се разминем, ви пожелавам да се радвате на добри вина, по възможност български, да сте оптимисти и да сте здрави. Доброто предстои!


Ако вярвате като нас, че винената култура в България трябва да се развива и харесвате тази статия, можете да ни помогнете, като я споделите!#споделинататък

реклама
Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за подобряване на неговата ефективност. Продължавайки използването му, Вие се съгласявате с нашата "Политика за бисквитките "
Приемам всички бисквитки