Калории и алкохол

Случвало ли ви се е да се замислите колко са калориите в чаша вино или голяма мастика. Ние не един път сме поглеждали празната бутилка от вино, корема си, чинията (в тази последователност) и въпроси, като защо, колко и до кога, са смущавали мислите ни. Затова решихме да проучим и осветлим поне едно от тия неизвестни – калориите, които се съдържат в алкохола.

Според експертите, чаша вино от 175 мл с 13% алкохол съдържа 159 калории, което е почти равно на 44 грама шоколад. Червените и белите вина имат еднакви калории.

Чаша шампанско от 125 мл с 12% алкохол съдържа 89 калории, а чаша сухо просеко от 125 мл съдържа само 80 калории, което го прави най-малко калоричната напитка сред вината.

Бутилка бира от 330 мл може да съдържа до 142 калории.

Бутилка сайдер до 110 калории.

Спиртните напитки са доста „богати“ на калории. Едно „малко“ от 50 мл с 40% алкохол съдържа 122 калории. Смесването с плодов сок увеличава калоричността почти до 220 калории.

Популярните ниско-алкохолни миксове всъщност са високо-калорични бомбички. Бутилка от 275 мл с 4% алкохол съдържа 154 калории

Стандартните коктейли зареждат с около 200 калории за напитка. Докато миксовете със сладолед и млечните шейкове могат да стигнат до 900 калории за напитка!!

Според специалистите, калориите от алкохола са “празни“ калории и нямат хранителна стойност, но  често водят до увеличаване на теглото. Причината е, че човешкият организъм има способността да съхранява мазнини, въглехидрати, белтъчини и минерали, но не съхранява алкохол.

При консумация на алкохол нашият организъм се опитва приоритетно да се отърве от него. Другите процеси, като изгаряне на мазнини и абсорбиране на хранителни вещества, се прекъсват за сметка на разграждане и изхвърляне на алкохола.

Разграждането на алкохола зависи от фактори като вид алкохол, възраст, пол, тегло, метаболизъм, консумирана храна. Според специалистите, разграждането на чаша вино от 250 мл отнема около 2 часа, на бутилка бира от 330 мл около 3 часа, а на една голяма мастика от 100 мл около 5 часа.

И така, надяваме се следващия път тази статия поне малко да промени посоката на мисли, провокирани от празната бутилка вино.

А, ако всичко досега казано за алкохола ви звучи притеснително, погледнете и от добрата страна. Скорошно доклад, съобщава, че алкохола намалява риска от деменция.

Ако вярвате като нас, че винената култура в България трябва да се развива и харесвате тази статия, можете да ни помогнете, като я споделите!#споделинататък

Последно в Любопитно