arrow
arrow

Новини Детайли


The Hospices de Beaune

Вторник, 20 Ноември 2018

Търгът на вина The Hospices de Beaune е най-известната благотворителна продажба от този род в света. Набраните средства отиват за медицински грижи и за съхраняване на исторически паметници в Бон, Бургундия.

Историята на The Hospices de Beaune започва през 1443, когато е построена сградата на болницата (The Hospices de Beaune) в центъра на Бон, която днес е музей с името Hôtel-Dieu. Търгът, който познаваме днес, започва през 1859 година, точно в Hôtel-Dieu и се провежда всяка трета събота от ноември.

На 17 и 18 ноември се проведе 158-то издание на търга в историческата сграда в центъра на Бон. Събраните средства са на обща стойност 12,23 млн евро, което е рекорд в 158 годишната история. Били са продадени 631 бъчви с червено вино и 197 бъчви с бяла вино. Средната цена за бъчва с червено вино е 15 486 евро, за бъчва с бяло е 21 212 евро и средна цена за всички бъчви 16 850 евро, което е с 19% повече от миналата година.

Най-скъпите бъчви с бяло вино са Bаtard-Montrachet Grand Cru Cuvеe Dames de Flandres с цена 135 000 евро, Meursault Premier Cru Les Genevriеres с цена 230 000 евро, а с червено вино е Corton Clos du Roi с цена 230 000 евро

Още от XV век мъже и жени даряват имущество на Hospices de Beaune. Именно от дарения на лозови масиви се е появила и избата Domaine of the Hospices de Beaune.

85% от лозята на дoмeйна са с клас Премиер Кру и Гранд Кру. Голяма част от лозята са разположени в Auxey-Duresses, Beaune, Meursault, Monthelie, Pommard, Pernand-Vergelesses, Chassagne-Montrachet, Savigny-le-Beaune, Pommard, Saint Romain, Santenay, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis.

Средната възраст на лозята е около 35 години. Производствената площ е 60 хектара, от които 50 се използват за Пино Ноар, а останалите за Шардоне. Вината понякога са от едно лозе, а понякога и кюве от грозде от различни лозя.

Лозята се обработват от 23 работника, наети в избата. Всеки работник се грижи приблизително за 2,5 хектара земя.  От 1995 г. в лозята се практикува устойчиво земеделие, като не се използват хербициди и лозарските практики са така подбрани, че да поддържат естественото биологично равновесие. От 2008 г. насам почти цялата продукция се произвежда без използването на синтетични продукти, съгласно методите на биологичното лозарство.

Избрано от винен рейтинг