arrow
arrow

Новини Детайли


Рекордни продажби на италиански пенливи вина

Четвъртък, 20 Декември 2018

Италианските производители на пенливо вино завършват годината с рекордни продажби, съобщават от италианската селскостопанска асоциация Coldiretti.

Продажбите на пенливо вино в чужбина за 2018 година възлизат на над 1.5 млрд. евро, което е увеличение с 13%, според анализа на Coldiretti въз основа на данни за износа на Istat.

Според асоциацията, търсенето на пенливо вино е по-високо от всякога, в резултат италианското пенливо вино вече е надминало френското шампанско по обем. В момента Италия изнася около 70% от производството на пенливи вина. В цифри това е около 500 милиона изнесени бутилки при производство 700 милиона бутилки.

Най-популярните италиански пенливи вина са Prosecco, Asti и Franciacorta.

Според Coldiretti, Великобритания се нарежда на първо място като най-голям пазар за италиански пенливи вина с 5% увеличение на продажбите през 2018 г. Съединените щати са на второ място с 13% скок в продажбите, докато Германия е на трето място с увеличение от 6%.

Русия, въпреки трудностите в търговията причинени от ембаргото, отчита 21% увеличение на продажбите.  Двуцифрено увеличение се наблюдава и в Япония, като броят продавани бутилки пенливи вина се увеличава с 18%.

От асоциацията посочват, че паралелно с продажните на автентични италиански пенливи вина растат и продажбите на “пиратски“ продукти, които нямат връзка с Италия.

Марките като Kressecco или Meer-Secco, произведени в Германия, ясно правят асоциация с просеко, а пъбове във Великобритания продават наливно пенливо подобие на просеко, въпреки регулациите, че просеко трябва да се продава само в бутилка.

Избрано от винен рейтинг