arrow
arrow

Новини Детайли


Хестън Блументал с обвинения, че не е заплащал извънреден труд

Петък, 21 Декември 2018

Хестън Блументал е обвинен, че не заплаща извънредния труд на персонала в своя ресторант Dinner by Heston Blumental в Мелбърн.

Твърденията излизат наяве след разследване на Fairfax Media в Австралия, според които, известният готвач умишлено не заплащал извънредния труд на персонала си в продължение на години, както и че е ползвал офшорни компании на остров Ман и на остров Невид в Карибите, с цел избягване на данъци.

Според разследването, ресторантът в Мелбърн Dinner by Heston Blumental не е плащал извънреден труд на своите готвачи. Оценката се основава на анализ на работните графици, станали известни при разследването на Феърфакс Медиа. Съобщава се, че главните готвачи на ресторанта са работили средно по 40 часа извънредно на седмица в продължение на няколко години, при нормална работната седмица 70 часа, а в натоварените месеци часовете на седмица са стигали до 80-90.

Хестън Блументал, станал известен със своите кулинарни молекулярни трансформации, печели 3 звезди през 2004 година от Мишлен за своя ресторант The Fat Duck, който е обявен през 2005 година за най-добър ресторант в света в класацията The World's 50 Best Restaurants. През 2011 година отваря ресторанта Dinner by Heston в лондонският хотел Mandarin Oriental. Dinner by Heston Blumental в Мелбърн е отворен през 2015 година.

Говорител на компанията казва в изявление, че компанията “не вярва да има някакви проблеми с персонала, които трябва да бъдат разглеждани", но ще направят пълен външен одит.

Извънредният труд не е новост нито в Мишлен ресторантите, нито в ресторантьорския бизнес като цяло, както по света, така и в България. Преследването на кариера, опит и желание да имаш в автобиографията си голямо име, е карало и кара много хора да правят компромиси с трудовите си права.

Избрано от винен рейтинг