fbpx

Курс за Любител-Сомелиер

ЛЮБИТЕЛ-СОМЕЛИЕР

Интензивен курс, подходящ за начинаещи винолюбители

Сомелиер е професия, която изисква сериозна професионална подготовка, последвана от години усилен труд, преди човек да може гордо да се нарече сомелиер. Но, както всяко начало, така и професионалният път на сомелиера има начало, обикновено провокирано от любопитство.

Точно това е идеята на този любителски интензивен курс, с който ще получите знания и умения, които ще ви отворят вратата на сомелиерство, като ви научат да гледате на виното така, както гледат на него професионалните сомелиери.

Изучаваният материал обхваща всички популярни винени региони в света, с акцент върху най-важните сортовете грозде и характерната стилистика на вината произвеждани от тях.

Всяко едно от 48-те вина включени в учебната дегустация, включително пенливи и десертни, е специално подбрано, с цел да бъде възможно най-характерно и типично за региона от който е.

За всеки регион се обръща внимание по отношение на: история на винарството; лозарство - климат, почви, сортове грозде, винификация; уникални енологични практики; съчетаване на вино с храна.

Начало на курса: 2 октомври 2021 г - 

Съдържание на курса: 19 модула, включващи лекция-дегустация

Учебна група: максимум 10 човека - (5 СВОБОДНИ МЕСТА)

Време на занятията: Две поредни Съботи и Недели от 11.00-17.30

Форма на занятията: Дегустация

Брой вина включени в дегустационната част – 48 вина

МОДУЛИ НА КУРСА

  • Какво е вино. История на виното. Фактори определящи качеството на виното. Понятия и термини. Грозде-структура, състав, цикъл на живот. Основи на производството на бяло, червено и вино розе. 

  • Основни характеристики на най-популярните сортове бели вина. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в региона. Основни сортове грозде. Класификация на вината. Практическа дегустация.

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • Задължения на сомелиера. Техники на сервиране, протокол, подредба на маса. Декантиране. Винени аксесоари.

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • Теоретична част - състои се от тест, който включва 50 въпроса.
    Дегустационна част – състои се от сляпа дегустация на бяло и червено вино.

  •  Основи на дегустиране на вино. Базови понятия при дегустационния анализ. Основни характеристики на най-популярните сортове червени вина. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в региона. Особености на винопроизводството. Основни сортове грозде. Класификация на вината. Практическа дегустация.

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация.

  • Видове десертни вина. Начин на производство. Класификация. Основни сортове грозде. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • България, Гърция, Македония. История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • История и развитие на винарството в регионите. Местни сортове грозде. Основни винени региони. Класификация на вината. Практическа дегустация

  • История и развитие на производството на шампански. Основни региони за пенливи вина в света. Шампанско, Кава, Просеко и пенливи вина. Практическа дегустация 

ЛЕКТОР

Георги Михов

Сомелиер и винен критик, Георги Михов е създател на електронната медия Sommelier.BG, един от уважаваните източници на актуална информация за вина и напитки, както и на независимият, професионален винен рейтинг на българските вина.

Георги е работил като сомелиер в елитни хотели в Европа, Близкия Изток, Китай. Учил е в Court of Master Sommeliers и Wines and Spirits Educational Trust, през 2011 година става Сомелиер на България 2011. Правил е вино под своята марка Someno, внасял е вина и е консултирал ресторанти и хотели.

Георги има и богат опит като международен винен съдия. Член е на журито на редица международни винени конкурси, сред които Mundus Vini, Decanter, Berliner Wein Trophy, Mondial des Pinots.

ЦЕНА НА КУРСА

480лв.

Записването в курса става през платформата на Drinkstore.BG. При запълване на местата, не се приемат записвания.

Място в курса се гарантира едва след заплащане на пълната такса

ЗАПИСВАНЕ

реклама
Сайтът използва “бисквитки” (cookies) за подобряване на неговата ефективност. Продължавайки използването му, Вие се съгласявате с нашата "Политика за бисквитките "
Приемам всички бисквитки