fbpx

Mirazur е най-добрият ресторант в света.

Георги Михов | 2019-06-26 08:23

Mirazur беше избран за най-добрият ресторант в класацията World’s 50 Best Restaurants 2019.

Френския ресторант с три Мишлен звезди, с главният готвач и собственик Мауро Колагреко, разположен на Френската Ривиера до границата с Италия, е известен със соленото си цвекло с крем от хайвер и с неповторим изглед към Cote D'Azur.

Втори в класацията е новият ресторант на Рене Реджепи Noma 2.0, който заема първото място през 2010, 2011, 2012 и 2014 година. Включването в класацията се дължи на факта, че след като се премести, преработи, пресъздаде и отвори отново миналата година, Noma 2.0 се смяташе за „нов“ ресторант.

Трети е испанския ресторант Asador Etxebarri, известен с това, че всички ястия, дори десертите, се приготвят на огън.

Годишната класация World’s 50 Best Restaurants промени в началото на 2019 година правилата за избор на най-добър ресторант така, че предишни победители не могат да участват в класацията.

Най-високо класираният американски ресторант е Cosme в Ню Йорк с главен готвач и съсобственик Даниела Сото-Иннес, която е победител в категорията Best Female Chef.

От основаването си през 2002 година World’s 50 Best Restaurants е подложен на критики за потенциални конфликти на интереси; около една трета от повече от 1000 гласоподаватели, които се наричат ​​членове на академията, са готвачи и ресторантьори. Организацията твърди, че няма такива конфликти, но щедрите спонсорства от организации в различни държави повдигат много въпроси.

Списък на 10-те най-добри ресторанта:

  1. Mirazur (Ментон, Франция)
  2. Noma (Копенхаген, Дания)
  3. Asador Etxebarri (Атксондо, Испания)
  4. Gaggan (Банкок, Тайланд)
  5. Geranium (Копенхаген, Дания)
  6. Central (Лима, Перу)
  7. Mugaritz (Сан Себастиан, Испания)
  8. Arpège (Париж, Франция)
  9. Disfrutar (Барселона, Испания)
  10.  Maido (Лима, Перу

Ако тази новина ви е харесала, ако искате и занапред да следите актуални новини, харесайте страницата на Sommelier.BG във Facebook.

реклама